fbpx
Workshop voor werknemers
Guide

Workshop - Verwachtingen

1 None

Als we verwachtingen opzoeken in het woordenboek, dan lezen we:

Hetgeen waarvan op grond van huidige feiten of omstandigheden wordt vermoed dat het zal gebeuren; hetgeen waarop men rekent.

Verwachtingen; daar hebben we allemaal mee te maken.

Ze ontstaan door onze omgeving, door opvoeding binnen een cultuur en de daarbij behorende normen en waarden. Het begint al in onze jeugd.

Onze jeugd

Ze zeggen wel eens; waar je wiegje staat is bepalend voor wie je wordt. Dat herkennen we allemaal. Zodra we worden geboren zijn er bepaalde verwachtingen. Een meisje moet er meisjesachtig uitzien en een jongen stoer. Dat is al gaande bij de kleding keuze. Schattig roze of stoer blauw. 

Ook over ons gedrag zijn bepaalde verwachtingen. Voor meisjes worden poppetjes gekocht en jongens worden geacht daar geen interesse in te hebben en te spelen met autootjes. 

Voor iedereen is dit herkenbaar en we doen er ook allemaal aan mee. 

Maar.... bedenk dat de eerste verwachtingen al zijn geboren.

We dragen verwachtingen in onszelf mee die al lang in ons systeem verborgen liggen. Dat kan heel diep zitten, vooral als het gaat om verwachtingen die in onze vroege kindertijd zijn gevormd.

In je jeugd ontstane verwachtingspatronen kunnen zó verankerd zijn geraakt, dat het automatische aannames zijn geworden over jezelf en de wereld. Vaak zonder dat je het doorhebt kunnen ze veel invloed op je leven hebben. Dat werkt via het psychologische mechanisme van de selffulfilling prophecy: je gaat je gedragen naar je eigen voorspelling van hoe iets zal verlopen, waardoor je zelf in de hand werkt dat het precies loopt zoals je had verwacht.

"Als je een vader had die meestal naar je glimlachte als hij je zag, ga je dat ook van andere mensen verwachten, waardoor je hen positiever tegemoet treedt en zij eerder naar je zullen glimlachen."

Ingesleten verwachtingen

Ook het omgekeerde komt voor:

"Een kind dat weinig aandacht van zijn ouders krijgt, gaat verwachten dat mensen geen interesse in hem zullen hebben, en stelt zich vervolgens zo op naar anderen dat die ook geen interesse in hem krijgen."

Zo zijn er natuurlijk meer van dit soort ingesleten verwachtingen die een leven een bepaalde richting op sturen.

" Wie denkt dat hij alles zelf en alleen moet kunnen, zal niet zo snel hulp vragen aan anderen en misschien minder bereiken in zijn leven. En wie verwacht dat ze altijd faalt, zal niet zo snel iets nieuws uitproberen."

Negatieve verwachtingen plagen soms ook de hele maatschappij: doordat we bijvoorbeeld collectief verwachten dat wiskunde niets is voor meisjes, nemen meisjes vaak geen wiskunde in hun pakket. Daarover zegt hoogleraar psychologie Lydia Krabbendam van de Vrije Universiteit, die onderzoek deed naar de manier waarop verwachtingen ons gedrag beïnvloeden:

 â€˜Als een jongen zijn wiskundetoets niet haalt, wijten de ouders het slechte resultaat al snel aan luiheid, maar als een meisje het niet haalt, wordt al snel gezegd: je kunt het niet, laat dat vak maar vallen.’

Het mooie van verwachtingen is dat het, met enige inspanning, mogelijk is om ze bij te sturen, waardoor je je leven een andere richting op kunt duwen.

Daarvoor is het goed om je bewust te worden van je negatieve ingebakken verwachtingen. Dat begint met negatieve gedachtes. Daar gaan we mee aan de slag.

Positief formuleren van je negatieve gedachtes.

Dat heeft een gunstig effect op jezelf.

Voorbeeld:

Je vindt het eng om je nieuwe schoonouders te ontmoeten, vinden ze je wel aardig en goed genoeg?

Ga ervan uit dat de ontmoeting met je nieuwe schoonouders goed zal aflopen, dan ben je minder angstig en sta je meer open voor ze – en zij trouwens voor jou.

Je krijgt een project toegewezen waar je je onzeker over voelt.

Ga ervan uit dat je het project op het werk goed kunt uitvoeren, je neemt de tijd en zorgt ervoor dat je gefocust bent. Je voelt je zeker en gelooft in je eigen kunnen en kwaliteit. De collega's om je heen geven je het vertrouwen omdat je zekerheid uitstraalt.

Met je eigen verwachtingen beïnvloeden we ook het gedrag van anderen, zo blijkt uit onderzoek. Mensen voelen andermans verwachtingen haarfijn aan en gaan zich daarnaar gedragen. Zodra je dus begint te verwachten dat anderen open en warm tegen je zullen zijn, krijg je dat eerder van hen terug.

Over positief denken heb ik een video gemaakt, die kun je hieronder bekijken.

Met onderstaande formulier ga je jouw negatieve gedachtes gaan ombuigen naar positieve

Negatieve gedachte

Positieve gedachte

Voorbeeld

Ik ben te zwaar, afvallen lukt me nooit

Ik accepteer mezelf hoe ik ben, met een pondje meer ben ik ook okay!

Vul hier je eigen voorbeelden in

Welk effect gaan deze positieve gedachtes op je hebben?

Welke verwachtingen heb jij over/ voor jezelf?

  • een gezin krijgen en dat we een partner vinden en kinderen krijgen
  • ons een mooie koopwoning kunnen permitteren
  • op vakantie kunnen
  • carrière maken
  • slagen voor de opleiding die we volgen
  • in rust en harmonie kunnen leven
  • dat we gelukkig worden
  • Schrijf hieronder jouw verwachtingen

    In de tweede kolom geef je aan of de verwachtingen worden gevoed vanuit de omgeving (opvoeding - cultuur - normen en waarden) 

    We hebben gekeken naar de verwachtingen die je hebt over en van jezelf. Nu maken we de stap naar de verwachtingen die je ervaart uit je omgeving

    Je wilt het goed doen op je werk – meer dan goed eigenlijk.

    Je wilt laten zien dat je groeit, dat je steeds harder werkt, beter plant en sneller reageert. Je zegt steeds vaker ‘ja’. Net zolang totdat overwerken ‘werken’ gaat heten. En omdat je steeds sneller werkt, komen er alleen maar meer taken bij.

    Hoe maak je je los van al die verwachtingen die telkens maar weer worden bijgesteld?

    Die verwachtingen kun je niet zomaar loslaten en dat zou je ook helemaal niet moeten willen. Wat je wél kunt doen is ze de juiste kant op gaan sturen. Doe alleen dingen met grote regelmaat waarvan je weet dat je ze een leven lang vol zou kunnen houden.

    Je kunt het je baas of je partner – of wie dan ook – niet kwalijk nemen dat ze hun verwachtingen bijstellen als jij er een gewoonte van maakt om steeds aan de verwachtingen te voldoen.

    Laat een extra klus ook echt een extra  klus zijn. Laat overwerken  over werken zijn. Laat een speciaal avondje een  speciaal  avondje zijn. Schaarste is goed – zonder schaarste zou niets meer van waarde zijn.

    Vraag jezelf eens af:

    Waarom ga je eigenlijk steeds meer doen? 

    Wat zit daarachter?

    Ben je iemand ergens van aan het overtuigen?

    Probeer je iets te bewijzen?

    Wat is het verlangen dat je denkt te bevredigen met over presteren en over plezieren?

    Opdracht

     

    In de komende dagen houd je bij hoe vaak er verwachtingen in je opkomen , met inbegrip van verborgen aannames. Steeds als je jezelf op een verwachting betrapt, vraag je: ‘Komt dit me ten goede of niet?’

    Schrijf dit op.

    Begin op te merken hoe vaak per dag je de druk voelt van wat anderen van je verwachten .

    Hoe voelt het als je die verwachtingen onder ogen ziet?

    Wat doet dit met je?

    Verwachtingen kunnen een indirecte manier  zijn om  iets van iemand te eisen zonder erom te hoeven vragen of iets uit te  wisselen .

    Doe jij dit?

    Een verwachting kan ook een onuitgesproken afspraak zijn waar je iemand aan houdt.

    Doe jij dit?

    Vraag jezelf af hoe het voelt als anderen hun verwachtingen gebruiken om iets van je gedaan te krijgen of je aan een onuitgesproken afspraak willen houden.

    Besluit of je het loslaten van verwachtingen tot een actief onderdeel van jezelf wilt maken.

    Is het antwoord ja, begin dan vast met het loslaten van de kleine verwachtingen die je koestert.

    Werk langzaam maar zeker toe naar de grotere verwachtingen waar je echt aan gehecht bent.

    Richt je op de verwachtingen die je hebt van jezelf .

    Ga je gebukt onder die verwachtingen?

    Val je jezelf zwaar als je er niet in slaagt te beantwoorden aan de verwachtingen die je van jezelf hebt?

    Zijn deze innerlijke verwachtingen afkomstig van anderen, zoals bijvoorbeeld je ouders, of van je angst om niet goed genoeg te zijn?

    Het doorgronden van de oorzaken van je verwachtingen kan heel verhelderend zijn, maar bedenk dat je ze, om te ontsnappen aan hun nare effecten, moet ontmaskeren en loslaten.

    We hebben nu zowel je eigen negatieve gedachtes omgevormd naar positieve. Gekeken naar je eigen verwachtingen en die vanuit je omgeving. Naar aanleidingen van de opdrachten heb je meer inzicht gekregen over verwachtingen en hoe die in jouw leven een rol spelen.

    Tot slot vind je hier nog twee video's die ik heb gemaakt over verwachtingen.

    In de tweede video vind je ook nog een opdracht die je kunt uitvoeren.

    Learn more

    Alleen voor cursisten

    Verwachtingen

    Powered by Thrive Apprentice
    Pen
    >