fbpx
Workshop voor werknemers
Guide

Workshop - Loslaten en Accepteren

1 None

Als we in het woordenboek het woordje loslaten opzoeken vinden we de volgende definitie:

"Niet langer vast houden"

​

Als je je ergens aan vasthoudt kost veel energie.

Je kunt het vergelijken met het dragen van een zware kist, je vasthouden op een boot die heen en weer slingert in de golven of iets zwaars optillen.

Je houdt het niet lang voor, je gaat eronder gebukt en uiteindelijk wordt het veel te zwaar.

​

​​"Je kunt het beter loslaten". 

Misschien herken je dit, een goedbedoeld advies. En dan denk je meteen; "Ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik zeg het zelf ook tegen de mensen die ik coach en krijg ook vaak dit antwoord. Logisch, want er zijn nogal wat misverstanden over loslaten. Om het ook te kunnen, is het belangrijk om te weten wat loslaten nu eigenlijk is. Ik leg het je graag uit.

Loslaten betekent niet dat je onverschillig of ongeïnteresseerd wordt. 

​

De vraag is hoe ver je wilt gaan bijvoorbeeld in jouw betrokkenheid bij een ander?

Het is voor niemand zinvol als je blijft rondlopen met een probleem waar je geen invloed op hebt of je rot blijft voelen voor een ander, terwijl het eigenlijk zijn of haar verantwoordelijkheid is om er mee om te gaan.

 Loslaten heeft alles met vertrouwen te maken.

Dus andersom heeft vasthouden met angst te maken. En wie wil er graag in angst leven?

Loslaten is erop vertrouwen dat als je de ene deur sluit, er een andere deur weer voor je open gaat.

​

Loslaten is niet strijden voor verbeteringen, vechten, er hard aan werken of jezelf moed inspreken. Dit is eerder vasthouden.

​

Loslaten is 'go with the flow' en vechten of strijden is tegen de stroom in zwemmen. 

Loslaten is, niet ontkennen maar accepteren.

​

​

Wat is er zo moeilijk aan loslaten?

Vasthouden kan een gevoel van veiligheid geven en een gewoonte zijn geworden. Het kan een lastige maar trouwe 'vriend' van je zijn geworden. Je kunt je afvragen of dit gevoel van veiligheid je wel gelukkig maakt. Of is het eigenlijk een schijnveiligheid?

Het moeilijke aan loslaten is het leren van nieuw gedrag en nieuwe gewoontes. En omdat ons gedrag een gevolg is van onze gedachten, ligt daar de sleutel. Loslaten kan soms ook eng zijn, omdat je het niet gewend bent en niet weet hoe het zal zijn zonder.

Maar zodra je dit kunt, zal het je opluchting en een gevoel van bevrijding geven.

Vasthouden aan (denk)patronen die niet in jouw voordeel werken, maken je machteloos en geeft je stress en zorgen, vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Loslaten van oude patronen is niet pijnlijk, het is juist het vasthouden aan je oude patronen dat pijn, onrust en gepieker veroorzaakt. En vaak zijn we dat op den duur ons niet eens meer bewust. 

Uit eigen ervaring weet ik dat het enger lijkt dan het is, dat het ook niet van de ene op de andere dag kan en het een kwestie van oefenen is, met vallen en opstaan. 

​

Opdracht

Product Name

Oefening 1: schrijf op waar je controle over wil hebben

Als eerste is het goed om inzicht te krijgen in de situaties op een dag, waar je controle over wil hebben. Zo wordt het aan het einde van de dag inzichtelijk wat er op je pad komt.

Pak een notitieblok of noteer het in je telefoon (notitie app): over welke dingen wil jij op een dag controle hebben?

Spaar jezelf niet en schrijf alles op. Kijk aan het einde van de dag naar alle situaties en ga dan verder met de volgende oefening.

Oefening 2: wat is het ergste dat er nu kan gebeuren?

Bij mij helpt het als ik in het moment mezelf de vraag stel: wat is het ergste dat er nu kan gebeuren? Neem even afstand van de situatie en zoom uit. Het helpt om de situatie op dat moment te relativeren.

Bijvoorbeeld wanneer je trein storing heeft en je een afspraak gaat missen, kun je boos of geïrriteerd reageren omdat het niet volgens planning verloopt.

 Maar stel jezelf op dat moment de vraag: wat is het ergste dat er nu kan gebeuren?

Je mist de afspraak. En? Dat kan iedereen overkomen, geen reden om boos of opgewonden te raken. Dat kost alleen maar energie en stress.

Bel degene met wie je een afspraak hebt en zeg dat je iets later komt. De wereld zal niet vergaan. Vaak zul je zien dat de reactie van iemand wel meevalt. Je maakt er vaak al een heel drama van in je hoofd, maar in de realiteit valt het mee. Kijk ook naar de momenten die je bij oefening 1 hebt opgeschreven en stel jezelf deze vraag. Probeer het echt intens te voelen en eerlijk te beantwoorden.

De kern van deze oefening is dat je controle uitoefent op het enige aspect waar je controle over hebt: jouw gedrag en reactie op een situatie! En probeer daarin de beste reactie voor jezelf te geven, die jou verder helpt in plaats van dat het je stress oplevert.

Oefening 3: ga terug naar  je ademhaling wanneer je de controle verliest (mindfulness)

​

Op het moment dat je de controle verliest gaat er vanuit je hersenen een stressprikkel naar je bijnieren, die vervolgens adrenaline en noradrenaline aanmaken. Noradrenaline is een hormoon die in het bijniermerg wordt geproduceerd. Een teveel aan noradrenaline maakt je gespannen, angstig of opgewonden (2). Je hart gaat sneller kloppen en je pupillen worden ook groter. Met te veel noradrenaline in je lichaam kun je je lastig focussen.

Uit onderzoek van Michael Christopher Melnychuk (2018)(3) blijkt dat je met de juiste ademhaling, en aandacht (mindfulness), de hoeveelheid noradrenaline in je lichaam geregeld kan worden. Het helpt je om je beter te focussen en je emoties onder controle te houden. Kom je dus in een situatie terecht waarbij je de controle verliest en je normaal in de stress schiet, probeer dan op je ademhaling te letten. Pak je rust en adem diep in en uit. Kom dan tot rust.

Controle Loslaten - 4 praktische oefeningen

​

Hiermee zorg je ervoor dat er minder stressprikkels naar je bijnieren gaan en de hoeveelheid noradrenaline in je lichaam stabiel blijft. Het resultaat is dat je scherper bent en je emoties stabieler blijven. En dat zorgt er weer voor dat je de (stress)situaties in je leven beter aan kunt, waardoor je, je raadt het al, rustiger blijft. Zo houdt het elkaar mooi in stand.

Oefening 4: geef de controle expres op

​

  • Ga een uur later naar bed dan normaal
  • Douche een dag niet
  • Ga eens op een andere plek zitten op je werk of in de            trein
  • Fiets een andere route naar je werk
  • Kom expres te laat bij een afspraak
  • Trakteer jezelf op een cadeau wat je normaal niet                    zomaar zou doen

En kijk daarna wat het met je doet. Wat geeft het je voor gevoel? En wat is het ergste dat er kan gebeuren? Je kunt vast wel iets verzinnen.

Focus

Loslaten wil niet zeggen dat je iets volledig uit het oog hoeft te verliezen. Het gaat erom dat je de focus niet legt op datgeen.

Ik neem vaak het groeiende plantje als voorbeeld.

Enter your text here...

Je plant een zaadje of bolletje. Je maakt de aarde vochtig zodat het kan ontkiemen. Het is logisch dat je niet uren naar het potje gaat staren om te kijken of er al wat begint te groeien. Je gaat aan het werk, doet je normale dagelijkse dingen en tussentijds geeft je de aarde wat water.

De focus ligt dus niet op het potje, de groei gaat ook door als jij er niet naar kijkt.

Dat heet ook loslaten.

Hiervan kun je leren dat als je belangrijke dingen meer wilt loslaten je het niet helemaal hoeft te vergeten of weg te stoppen. Het mag er zijn - dat is okay!

Je hebt er alleen de focus niet meer op.

Acceptatie

​

Als we het over accepteren hebben, bedoelen we er twee dingen mee. 

  1. Accepteren van gevoelens. Veel mensen niet willen dat ze negatieve gevoelens hebben. Daarom proberen ze deze uit alle macht te voorkomen. Bijvoorbeeld door te gaan drinken of hard te werken. Als we deze gevoelens toch toelaten, accepteren we dat ze er zijn.
  2. Accepteren van een situatie. Veel mensen blijven vechten tegen situaties waar ze geen invloed op hebben. Ze proberen iets te veranderen dat niet te veranderen is. Dat kost erg veel energie en heeft weinig zin. Accepteren is hier het toelaten van het onvermijdelijke.

Wat acceptatie niet is: 

Veel mensen willen niet accepteren omdat ze het een zwaktebod vinden. Daarom is het belangrijk om te benadrukken dat accepteren niet hetzelfde is als:

  • Opgeven : je kunt je situatie accepteren zoals deze nu is en je tegelijkertijd inspannen om deze in de toekomst te veranderen.
  • Fatalisme : je kunt negatieve situaties accepteren voor zover ze onveranderbaar zijn. Zaken die je wel kunt veranderen hoef je ook niet te accepteren.
  • Gek worden : veel mensen hebben het idee dat ze gek worden wanneer ze bepaalde negatieve emoties toelaten. Het blijkt echter dat je pas aan emoties kunt werken wanneer je ze toelaat. Hoe harder je ze wegdrukt, hoe sneller ze daarentegen blijven terugkomen.

​

​

Opdracht ​

Product Name

Sta eens stil bij wat je niet accepteert?

Herken hoe je dingen niet accepteert. Boosheid, vermijding, zelfkritiek zijn meestal tekenen van niet-accepteren. Wat accepteer je niet? Iets aan je lichaam, een eigenschap, iets van je partner of familie? Een besluit waar je nu spijt van hebt? Iets wat je overkomen is?

Neem een concreet voorbeeld voor deze oefening.

Maak er een korte zin van, bijvoorbeeld:

 mijn relatie is slecht, het gaat niet goed met mijn kind, ik verlies steeds mijn zelfbeheersing, ik ben oud aan het worden, mijn knie wordt niet meer beter, mijn band met mijn moeder is niet goed, mijn werk is niet leuk, ik ben werkloos, of heb te weinig geld.

Kijk hoe het is om dit feit onder ogen te zien en te ervaren wat het met je doet.

Vul in de volgende regels jouw zin (in gedachten) in:

– Het is waar dat…..

– Ik zie dat……

– Ik wil met mijn hele hart dat … niet het geval was, maar het is wel zo.

– Ik geef mijn weerstand op tegen …..

3 Probeer je dan te openen

Voor hoe het is, voor het ongemak of de pijn die je erbij voelt. De angst, het verdriet, wat dan ook. Probeer het toe te laten, er ruimte voor te maken, met respect en vriendelijkheid voor jezelf.

4 Waardeer wat acceptatie je geeft

Voel ook hoe het lichaam ontspant bij acceptatie. Hoe de onrust in je hoofd wegebt. En waardeer de rust, ontspanning of vrede die je voelt als je accepteert, als je stopt met vechten, je weerstand opheft. Misschien voel je je zelfs bevrijd.

5 Acceptatie is een proces

Het kan zijn dat er opnieuw weerstand, niet-accepteren, ontstaat. Dan kun je de oefening herhalen. Afwisselend de nare gevoelens ruimte geven en jezelf afleiden, helpt je door moeilijke situaties en gevoelens heen.

Dit was de workshop over loslaten en accepteren, ik vertrouw erop dat je er wat aan hebt gehad.

Learn more

Alleen voor deelnemers

Loslaten en accepteren

Powered by Thrive Apprentice
Pen
>