fbpx
Workshop voor werkzoekenden
Guide

Workshop - Jouw CV

1 None

In deze les gaan we de voorbereidingen treffen voor het maken van jouw CV.

De werkgever moet aan de hand van je CV een goed beeld krijgen van jou als persoon, je competenties, vaardigheden, werkniveau, kennis en werkervaring. Uit onderzoek blijkt dat men slechts 7 seconde naar je CV kijkt. Je moet dus in korte tijd een goede eerste indruk achterlaten.

Het maakt niet uit hoeveel tijd jij hebt gestoken in het maken van je CV. De kunst is dat je opvalt. 

Je zult jezelf moeten gaan verkopen!

Wat ik vaak krijg te horen is dat mensen niet graag opscheppen, ze zijn bang zijn om arrogant over te komen.  Dat is dit geval niet terecht. In je zoektocht naar een baan mag je (als een van de weinige keren in je leven) opscheppen over je behaalde resultaten.

Met kreten red je het niet

Let op met inhoudelijke kreten als flexibel, enthousiast , pro-actief of betrokken. Dat zijn container begrippen die iedereen gebruikt en dus niks over jou als persoon zegt. Ze worden zo veel gebruikt, dat ze nietszeggend zijn geworden. Ook vage uitspraken als een spin in het web, op zoek naar een nieuwe uitdaging,  geen 9 tot 5 mentaliteit of out-of-the box denken, zijn niet meer onderscheidend.

Gebruik je toch een containerbegrip plak daar direct aan vast; dat blijkt uit.......... Geef een kort concreet voorbeeld.

Hoe creatief mag je worden?

Overdrijf niet, maak diverse soorten CV's. Het ene CV past beter bij het bedrijf waar je gaat solliciteren dan het andere. Leg in je CV de focus op de zaken die worden gevraagd. Laat weg wat niet relevant is voor de functie. Het is niet nodig indruk te maken met ervaringen die niet relevant zijn voor deze functie. Sluit in je bewoordingen aan bij de doelstellingen en de toon van het bedrijf (zakelijk of juist creatief? Breedsprakig of to the point?).

Geen of weinig werkervaring

Als je net afgestudeerd bent of je hebt je opleiding afgerond en op zoek gaat naar je eerste baan, dan is het logisch dat je je afvraagt wat je dan op je cv moet zetten. Meestal heb je nog maar weinig (serieuze) werkervaring. Misschien heb je wel wat bijbaantjes gehad naast je school of studie, maar die zet je misschien liever niet op je CV. Bijvoorbeeld omdat jouw bijbaantjes maar weinig te maken hebben met het werk dat je nu zoekt. Maar het liefst wil je natuurlijk wél een goed gevuld CV. Het feit dat je geen werkervaring hebt, hoeft hiervoor geen struikelblok te zijn. Gebruik in dit geval vooral de situaties waarin jij gevraagde vaardigheden en competenties hebt ontwikkeld. Dat kunnen stages zijn maar zeker ook (bij)baantjes. Maak dit zo concreet mogelijk.

Bekijk deze PowerPoint presentatie.

Aan de slag

Na het bekijken van bovenstaande tips en de presentatie gaan we aan de slag met Jouw CV. In de downloads kun je een aantal formats vinden. Dit zijn Word documenten en kun je zo opslaan op je computer zodat je ze kunt bewerken.

Downloads voor bij deze les

Je CV is klaar en het is verleidelijk om hem direct op te sturen. Niet doen. Controleer alles nog eens. Leg je CV een paar uur weg, om met een frisse blik alles nog eens na te lezen. Vraag vooral een vriend of familielid om je CV eens te lezen. Wellicht halen die er nog wat schrijffoutjes uit. Schrijffoutjes in je CV is natuurlijk "not done"!

Stuur je CV altijd in PDF, dat voorkomt dat de indeling en lay-out op wat voor manier dan ook door elkaar wordt gehaald na het verzenden.

Werk regelmatig je CV bij

Ook nadat je wellicht je droombaan hebt gevonden. Zet je nieuwe baan er meteen bij en sla je CV op. Doe dat ergens waar je hem gemakkelijk weer terug kunt vinden als het onverhoopt toch weer nodig is. Maak van je CV een levendig document die je gedurende je werkbare leven blijft bijwerken en gebruiken. 

Astrid Selier

Heb je meer hulp nodig?

Dan kun je een coachingsgesprek aanvragen! Voel  je je verloren en richtingloos op het gebied van werk of het vinden van een andere baan? Dan kan een gesprek hierover je enorm helpen. Veel mensen dwalen rond zonder echt een plan te hebben.  Ik help je om je ware doel te achterhalen en te focussen.  De ideale manier om in kleine, handelbare stappen je doelen te realiseren.

Wat kan ik van een coachingsgesprek verwachten?

Coachen is resultaatgericht en daarom start ieder coachingsgesprek met de vraag waarom het gesprek wordt ingegaan. 

Een duidelijke doelstelling is noodzakelijk om richting te geven en om aan het einde het resultaat te kunnen meten.

De coach en gecoachte werken samen om een verandering te bewerkstelligen. Hierbij heeft de gecoachte het initiatief.

Samenwerken veronderstelt dat er bij beiden een bereidheid is om een inspanning te verrichten.

Het initiatief bij de gecoachte betekent dat niet de coach, maar de gecoachte invloed uitoefent op wat er het beste kan gebeuren, wat de volgende stap is en wanneer die het beste genomen kan worden.

Dit betekent dat niet de coach, maar de gecoachte primair verantwoordelijk is voor de ontwikkeling.

Meer workshops van Stimulanszzonline

Voor werkzoekenden

Wil je nog meer workshops doen van stimulanszzonline? Dan zijn er vele mogelijkheden. Bekijk hier het overzicht van alle workshops

Alleen voor deelnemers

Jouw CV

De werkgever moet aan de hand van je CV een goed beeld krijgen van jou als persoon, je competenties, vaardigheden, werkniveau, kennis en werkervaring. 

Uit onderzoek blijkt dat men slechts 7,4 seconde naar je CV kijkt. Dit betekent dat je in korte tijd een goede eerste indruk van jouw CV en dus jezelf moet geven.

Het maakt niet uit hoeveel tijd jij hebt gestoken in het maken van je CV of wat jij denkt dat rechtvaardig is.

Je moet er dus voor zorgen dat je opvalt in die paar luttele seconden.

Je zult jezelf moeten gaan verkopen!

Wat ik vaak krijg te horen is dat mensen niet graag opscheppen, ze zijn bang zijn om arrogant over te komen. Dat is in dit geval niet terecht.

In je zoektocht naar een baan mag je (als een van de weinige keren in je leven) opscheppen over je behaalde resultaten.

Powered by Thrive Apprentice
Pen
>