fbpx
Workshop voor werkzoekenden
Guide

Workshop - Het sollicitatiegesprek

1 None

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek?

Dan is een goede voorbereiding erg belangrijk.

Stippel je route uit en ga na hoeveel tijd je nodig hebt om op de plaats van bestemming te komen, hou rekening met files, vertragingen in verband met het spitsuur, slecht weer, omleidingen enzovoorts.

Sla het telefoonnummer op van de persoon met wie je afspraak hebt of van het contactpersoon zodat je contact kunt opnemen bij onvoorziene omstandigheden .

Zorg dat je er verzorgd uitziet. Schat vooraf goed in of een formele outfit of informele kledingkeuze de juiste is. Wat deze ook is, zorg ervoor dat je kleding schoon en gestreken is en lekker ruikt. Was je haar, maak je nagels schoon ...... je zou zeggen, ja natuurlijk. Maar ik heb anders gezien. Laat in ieder geval zien dat je aandacht hebt geschonken aan je kleding en lichamelijke verzorging.

Rook niet voor je naar binnen gaat nog even snel een sigaretje. Dat kan lastig zijn voor sommige onder ons, zeker als je nerveus bent. Maar "echt" je ruikt dat en kan direct tot een negatieve eerste indruk leiden.

Nu wet hebben over indruk .... bekijk dan dit filmpje

Lees je goed in over het bedrijf. Bekijk de website, publicaties en check YouTube. Stel je voor dat jij in het bedrijf rond loopt, wat zou je willen weten en welke rol wil je er spelen. De vragen die dan bij je opkomen noteer je meteen op een blaadje.

Weet wat er speelt in de branche, verdiep je daarin en formuleer jouw visie. 

Weet met wie je het gesprek gaat voeren, bereid je hierop voor. Bekijk de LinkedIn profielen en bekijk de rol in het bedrijf en verdere achtergronden.

Bereid je goed voor op de STAR methode, ga de vragen in verschillende situaties uit het verleden voorbereiden. Praat altijd uit ervaringen uit het verleden. De werkgever kan daaruit afleiden of je vaardigheden en competenties geschikt zijn voor deze functie.

Meer over het sollicitatiegesprek kun je zien in deze PowerPoint presentatie.

Astrid Selier

Heb je meer hulp nodig?

Dan kun je een coachingsgesprek aanvragen! Voel  je je verloren en richtingloos op het gebied van werk of het vinden van een andere baan? Dan kan een gesprek hierover je enorm helpen. Veel mensen dwalen rond zonder echt een plan te hebben.  Ik help je om je ware doel te achterhalen en te focussen.  De ideale manier om in kleine, handelbare stappen je doelen te realiseren.

Wat kan ik van een coachingsgesprek verwachten?

Coachen is resultaatgericht en daarom start ieder coachingsgesprek met de vraag waarom het gesprek wordt ingegaan. 

Een duidelijke doelstelling is noodzakelijk om richting te geven en om aan het einde het resultaat te kunnen meten.

De coach en gecoachte werken samen om een verandering te bewerkstelligen. Hierbij heeft de gecoachte het initiatief.

Samenwerken veronderstelt dat er bij beiden een bereidheid is om een inspanning te verrichten.

Het initiatief bij de gecoachte betekent dat niet de coach, maar de gecoachte invloed uitoefent op wat er het beste kan gebeuren, wat de volgende stap is en wanneer die het beste genomen kan worden.

Dit betekent dat niet de coach, maar de gecoachte primair verantwoordelijk is voor de ontwikkeling.

Meer workshops van Stimulanszzonline

Voor werkzoekenden

Wil je nog meer workshops doen van stimulanszzonline? Dan zijn er vele mogelijkheden. Bekijk hier het overzicht van alle workshops

Alleen voor deelnemers

Jouw sollicitatiegesprek

Powered by Thrive Apprentice
Pen
>