fbpx
Workshop voor werkzoekenden

Solliciteren Anno - Nu

8 8 None

In deze les gaan we de voorbereidingen treffen voor het maken van jouw CV.

De werkgever moet aan de hand van je CV een goed beeld krijgen van jou als persoon, je competenties, vaardigheden, werkniveau, kennis en werkervaring. Uit onderzoek blijkt dat men slechts 7 seconde naar je CV kijkt. Je moet dus in korte tijd een goede eerste indruk achterlaten.

Het maakt niet uit hoeveel tijd jij hebt gestoken in het maken van je CV. De kunst is dat je opvalt.

Je zult jezelf moeten gaan verkopen!

Wat ik vaak krijg te horen is dat mensen niet graag opscheppen, ze zijn bang zijn om arrogant over te komen.

Dat is dit geval niet terecht. In je zoektocht naar een baan mag je (als een van de weinige keren in je leven) opscheppen over je behaalde resultaten.

Met kreten red je het niet

Let op met inhoudelijke kreten als flexibel, enthousiast , pro-actief of betrokken. Dat zijn container begrippen die iedereen gebruikt en dus niks over jou als persoon zegt. Ze worden zo veel gebruikt, dat ze nietszeggend zijn geworden. Ook vage uitspraken als een spin in het web, op zoek naar een nieuwe uitdaging,  geen 9 tot 5 mentaliteit of out-of-the box denken, zijn niet meer onderscheidend.

Gebruik je toch een containerbegrip plak daar direct aan vast; dat blijkt uit.......... Geef een kort concreet voorbeeld.

Hoe creatief mag je worden?

Overdrijf niet, maak diverse soorten CV's. Het ene CV past beter bij het bedrijf waar je gaat solliciteren dan het andere. Leg in je CV de focus op de zaken die worden gevraagd. Laat weg wat niet relevant is voor de functie. Het is niet nodig indruk te maken met ervaringen die niet relevant zijn voor deze functie. Sluit in je bewoordingen aan bij de doelstellingen en de toon van het bedrijf (zakelijk of juist creatief? Breedsprakig of to the point?).

Geen of weinig werkervaring

Als je net afgestudeerd bent of je hebt je opleiding afgerond en op zoek gaat naar je eerste baan, dan is het logisch dat je je afvraagt wat je dan op je cv moet zetten. Meestal heb je nog maar weinig (serieuze) werkervaring. Misschien heb je wel wat bijbaantjes gehad naast je school of studie, maar die zet je misschien liever niet op je CV. Bijvoorbeeld omdat jouw bijbaantjes maar weinig te maken hebben met het werk dat je nu zoekt. Maar het liefst wil je natuurlijk wél een goed gevuld CV. Het feit dat je geen werkervaring hebt, hoeft hiervoor geen struikelblok te zijn. Gebruik in dit geval vooral de situaties waarin jij gevraagde vaardigheden en competenties hebt ontwikkeld. Dat kunnen stages zijn maar zeker ook (bij)baantjes. Maak dit zo concreet mogelijk.

Opdracht:

Bekijk deze PowerPoint presentatie.

Downloads voor bij deze les

Alleen voor deelnemers
1 Lesson

Module 1: CV

De werkgever moet aan de hand van je CV een goed beeld krijgen van jou als persoon, je competenties, vaardigheden, werkniveau, kennis en werkervaring. 

Uit onderzoek blijkt dat men slechts 7,4 seconde naar je CV kijkt. Dit betekent dat je in korte tijd een goede eerste indruk van jouw CV moet geven.

Het maakt niet uit hoeveel tijd jij hebt gestoken in het maken van je CV of wat jij denkt dat rechtvaardig is.

Je moet er dus voor zorgen dat je opvalt in die paar luttele seconden.

Je zult jezelf moeten gaan verkopen!

Wat ik vaak krijg te horen is dat mensen niet graag opscheppen, ze zijn bang zijn om arrogant over te komen. Dat is dit geval niet terecht.

In je zoektocht naar een baan mag je (als een van de weinige keren in je leven) opscheppen over je behaalde resultaten

Jouw CV

Je curriculum vitae (CV) vertelt wie je bent en wat je kunt. Je CV bevat uitsluitend feiten: alle relevante werkervaringen, opleidingen, vaardigheden en kwaliteiten moeten in je CV naar voren komen. Daaruit krijgt de lezer een beeld van je vaardigheden, je werkniveau, je kennis en je werkervaring. In je CV leg je de nadruk op de elementen die voor de functie van belang zijn.

Alleen voor deelnemers
1 Lesson

Module 2: Hoe val je op

Zoals jij is er geen ander. Zorg er voor dat je dat ook laat zien.

Ik vergelijk het altijd met het kopen van een potje pindakaas, je staat in de winkel en je hebt keuze uit drie soorten. Op de etiketten staan mooie woorden zoals; lekker smeuïg, met stukjes pinda, minder suiker toegevoegd. Wat bepaald nou jouw keuze.

Zo werkt het ook als je gaat solliciteren. Zorg ervoor dat je jezelf goed presenteert zodat er voor jou wordt gekozen. Dat gaan we doen in deze les.

Je kwaliteiten en het schrijven van een persoonlijke pitch

Het allerbelangrijkste is dat je weet wie je bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Om dit heel goed voor jezelf in beeld te brengen, kun je aan de hand van het werkblad stap voor stap een duidelijk beeld schetsen en zo komen tot jouw pitch.

Alleen voor deelnemers
1 Lesson

Module 3: De sollicitatiebrief

Mijn ervaring is dat eerst je CV wordt bekeken en er dan ook nog een blik wordt geworpen op je brief. Daarom zorg je ervoor dat je brief kort en bondig is. Hierin staat vooral je motivatie, wie je bent en wat je werkervaringen zijn staat uiteindelijk al in je CV.

In deze les gaan we een sterke motivatiebrief schrijven.

Jouw sollicitatiebrief

We gaan aan de slag met jouw brief. In een PowerPoint presentatie geeft Astrid jou tips voor het schrijven van een motivatiebrief. Tevens zijn er twee voorbeelden van een sterke brief toegevoegd die je kunt downloaden en kunt gebruiken.

Alleen voor deelnemers
1 Lesson

Module 4: LinkedIn

LinkedIn is een social media platform dat zich richt op professionals. Je kunt hier je professionele portfolio delen, netwerken met andere professionals en jezelf online zichtbaar maken (en niet alleen als je een baan zoekt). LinkedIn is een social media kanaal die niet mag ontbreken bij je personal marketing.

Jouw LinkedIn

LinkedIn is vooral heel erg handig is als je een baan zoekt. Je kunt een nieuw profiel maken of van je opgebouwde netwerk gebruik gaan maken. In deze les vertel ik je de mogelijkheden van LinkedIn.

Alleen voor deelnemers
1 Lesson

Module 5: Netwerken

Als je gaat solliciteren of je gaat oriënteren op de arbeidsmarkt besteed je 60% van je tijd aan netwerken. Daar hoort ook de tijd bij die je aan een professioneel LinkedIn profiel werkt, het benaderen van mensen, het zoeken en bezoeken van netwerkbijeenkomsten en het drinken van kopjes koffie.

Jouw netwerk

Als je een baan zoekt kun je er niet omheen, je zult je netwerk in moeten gaan zetten om je doel te bereiken. Niet voor iedereen is dit een activiteit die vanzelfsprekend is en gemakkelijk afgaat. Toch is het belangrijk want de meeste banen worden gevonden door te netwerken.

Alleen voor deelnemers
1 Lesson

Module 6: Zoekprofiel en Actieplan

We hebben de voorbereidingen getroffen en gaan met de kennis die we nu hebben aan de slag.

We beginnen met het invullen van jouw zoekprofiel, dit doen we naar aanleiding van het bloemmodel.
Je weet nu wat je zoekt en je hebt een doel, deze ga je realiseren binnen een vastgestelde tijd. Hiervoor gebruik je het actieplan.

Jouw zoekprofiel en Actieplan

Met het werkblad zoekprofiel en plan van aanpak neem ik je stap voor stap mee in de concrete zoektocht naar jouw droombaan.

Alleen voor deelnemers
1 Lesson

Module 7: Sollicitatietips

Als je gaat solliciteren die je dat niet zomaar, er zit een goede voorbereiding aan vast. Maak een plan, stel je doel vast en maak die SMART.

Tips voor jou

In de video geeft Astrid  je waardevolle tips voor het succesvol solliciteren.

Alleen voor deelnemers

Maak een afspraak

Voor het maken van een afspraak klik je op onderstaande link

https://stimulanszzonline.nl/coachingsgesprek/

Powered by Thrive Apprentice
Pen
>